Hasznos információk 1


Németország, az Európai Unió legnépesebb tagországa és legnagyobb gazdasága elsősorban építészeti értékeivel és kulturális programjaival vonzza évről évre turisták millióit.

Az Elba-parti barokk szász "főváros" hivatalos honlapját itt érhetjük el. Dresden (Drezda)

Németország Magyarországról repülővel, vasúton, autóbusszal és autóval egyaránt jól megközelíthető.

Az HungaroKamion összeállításában számos információ található a németországi közlekedésről (többek között a sebességkorlátozásokról, autópályadíjakról és más, hasznos tudnivalókról).

Közúti közlekedés:
Németországban a személygépkocsik száma folyamatosan növekszik. Az úthálózat 650 800 km-t tesz ki, beleértve a 11 400 km autópályát is. 

Sebességhatárok:
  • Lakott területen: 50 km/h vagy 30 km/h
  • Lakott területen kívül: 100 km/h 
  • Autópályán: általánosságban nincs sebességkorlátozás, az ajánlott sebesség 130 km/h.
Személygépkocsi utánfutóval
  • Lakott területen: 50 km/h vagy 30 km/h
  • Lakott területen kívül: 80 km/h
  • Autópályán: 100km/h
7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek
  • Lakott területen: 60 km/h
  • Lakott területen kívül: 60 km/h
  • Autópályán 80km/h
Az ajánlott sebesség túllépése, avagy a sebesség nem megfelelő megválasztása egy közlekedési baleset esetén megalapozhatja szabálysértés vagy bűncselekmény megállapítását. Számos helyen 22 óra és 06 óra között ugyancsak sebességkorlátozással találkozhatnak zajvédelmi okokból.

Biztonsági előírások:
 Németországban a biztonsági öv minden utasnak kötelező. A négy éven aluli gyermekeknek biztonsági gyermekülésben kell utazniuk, a 12 év alatti gyermekeknek kötelező az ülésmagasító használata.

Autópályadíjak:
 Németország az egyik legsűrűbb (személyautók számára ingyenesen használható) autópálya-hálózattal rendelkezik Európában (az ezer lakosra jutó személygépkocsik száma az egyik legmagasabb itt egész Európában). Az autósokat bővebb információkkal a Német Autóklub (ADAC) oldala látja el. 

Vasúti közlekedés:
 Németország belföldi közlekedésében a vasút játssza a meghatározó szerepet. A német vasúttársaság honlapján a részletes menetrendi információk mellett internetes jegyfoglalásra is lehetőség van.

Hajó közlekedés:
 Néhány, az Elba folyón közlekedő hajó menetrendjéről, árairól tájékozódhatunk német, vagy angol nyelven >>>  Ide kattintva <<<

Tömegközlekedés:
A jól szervezett városi tömegközlekedésről (számos német nagyvárosban metró (U-Bahn), illetve gyorsvasút (S-Bahn) teszi lehetővé a gyors közlekedést)

Forrás: EUvonal